Sigiliu de aur de aproape 5 kg. din vremea dinastiei Ming, descoperit în China

Pe albia râului Min, în sud-vestul Chinei, arheologii găsesc încă din 2017 obiecte valoroase care datează din secolul al XVII-lea.

Sigiliu de aur de aproape 5 kg. din vremea dinastiei Ming, descoperit în China

Pe albia râului Min, în sud-vestul Chinei, arheologii găsesc încă din 2017 obiecte valoroase care datează din secolul al XVII-lea. Ultima descoperire: un sigiliu imperial de aur cu puritate de 95% și greutatea de aproape cinci kilograme.

În 2017, în apropiere de Meishan, în provincia Sichuan, în sud-vestul Chinei, a început un proiect arheologic ambițios.

Lucrările efectuate pe șantier în toți acești ani au permis ca din albia râului Min (care fusese drenată pentru a facilita activitatea arheologilor), aproape de oraș, să fie scoase aproximativ 30.000 de obiecte datate în secolul al XVII-lea, perioada finală a dinastiei Ming (1344-1644), potrivit Xinhua.

Dintre acestea, aproximativ 10.000 sunt realizate din aur și argint, iar aproximativ 2.000 au fost clasificate ca fiind de mare valoare arheologică. Printre ele se numără monede, lingouri, bijuterii, ornamente și tacâmuri din aur, argint și bronz.

În 2020 s-a încheiat a treia campanie de săpături, iar la închiderea lucrărilor arheologii au făcut o nouă și surprinzătoare descoperire: un sigiliu de aur care cântărește aproape cinci kilograme.

Potrivit responsabilului șantierului arheologic, Liu Zhiyan, acest sigiliu, care datează de la sfârșitul dinastiei Ming „este una dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani și singura de acest fel din lume”.

Martor al sfârșitului unei ere

Sigiliul este un pătrat cu latura de zece centimetri și grosimea de 2.5 centimetri, fragmentat în patru părți aproape egale și realizat din aur cu o puritate de peste 95%.

Are un mâner în formă de broască țestoasă, cu inscripția „Shu Shi Zi Bao” („comoara prințului Shu”). Potrivit experților, această inscripție dovedește că sigiliul aparținea unui membru al casei imperiale.

De asemenea, specialiștii consideră că obiectul a fost spart intenționat, probabil atunci când a izbucnit răscoala țărănească ce a pus capăt monarhiei.

Ruperea sigiliului a marcat moartea dinastiei

Potrivit lui Liu, cea mai plauzibilă teorie este că Zhang Xianzhong, liderul rebeliunii, a intrat în posesia peceții și a spart-o pentru a marca sfârșitul epocii imperiale.

Potrivit cercetătorilor, flota lui Zhang Xianzhong, poreclit Tigrul Galben, liderul unei revolte țărănești care a cucerit orașele Sichuan și Chengdu în 1644 și s-a proclamat rege al dinastiei Xi, a fost scufundată în secolul XVII în această porțiune a râului Min.

Flota, formată din peste o mie de nave, a fost distrusă de armatele generalului Yang Zhan, loial dinastiei Ming, în 1646.

De aceea, multe dintre obiectele recuperate în primele săpături sunt arme, deși mai târziu arheologii au recuperat diverse alte artefacte, unele foarte valoroase, cum ar fi bijuterii și monede.