Polul magnetic al Pământului se îndreaptă spre Rusia, iar cercetătorii sunt uimiți

Polii magnetici ai Pământului ar putea să se inverseze în următoarea perioadă, mai lungă sau mai scurtă

Polul magnetic al Pământului se îndreaptă spre Rusia, iar cercetătorii sunt uimiți

Polii magnetici ai Pământului ar putea să se inverseze în următoarea perioadă, mai lungă sau mai scurtă, iar ultima mișcare a Polului nordic i-a surprins pe savanți.

La începutul acestei luni, cercetătorii au lansat cea mai recentă versiune a Modelului Magnetic Mondial. Ei au descoperit că polul nord magnetic se tot mișcă spre est, spre Siberia, dar mișcarea a încetinit la aproximativ 24,8 mile pe an.

La începutul anului 2019, modelul a trebuit să fie actualizat mai devreme decât era prevăzut, din cauza mișcării rapide a polului spre est. Armata americană a solicitat revizuirea timpurie fără precedent, atunci când mutarea magnetică a polului nordic a început să afecteze navigația arctică.

Modelul magnetic este realizat de National Oceanic and Atmospheric Administration, precum și British Geological Survey. Este lansat la fiecare cinci ani, iar cercetătorii se așteaptă ca această versiune să dureze până în 2025, în ciuda actualizării recente.

Este posibil ca actualizarea să fi fost determinată de un impuls geomagnetic sub America de Sud în 2016, care a afectat nucleul Pământului și, ulterior, câmpul său magnetic, conform Arctic Today.
 
Deocamdată nu se ştie dacă polii magnetici ai Pământului urmează să se inverseze din nou pe fondul slăbirii câmpului magnetic sau dacă câmpul magnetic terestru va începe să crească în intensitate. Ambele evenimente s-au mai produs în istoria Pământului, fără a avea efecte notabile asupra vieţii.