Oraşul antic-Tiahuanaco

La o altitudine de 4 000 de metri in Anzii bolivieni, se afla ruinele unei vechi asezari. Legendele bastinasilor aymara spun ca Tiahuanaco a fost construit intr-o singura noapte de o rasa de giganti care a trait cu mult inaintea incasilor si a fost nimicita de potop.

Tiahuanaco – poate cea mai veche asezare din lume – situata pe tarmul Sud-Estic al lacului Titicaca, Bolivia, reprezinta – in opinia unor exploratori ai acestor locuri – cea mai pura manifestare culturala din America de Sud aparuta in urma cu mai bine de 12.000 ani.

Indienii Aymara cred ca orasul Tiahuanaco ar fi fost construit peste noaptea de dupa Potop de niste uriasi barbosi, albi – Fii ai Soarelui – apartinand unei rase extraterestre care ar fi creat si ansamblul grafic de la Nazca, Peru.

Nici un om nu a vazut acest oras altfel decat ruine (marturii datate din 1532).

Ca simbol proeminent – Viracocha – in mitologia preincasa “creatorul” coborat de undeva din ceruri cu uriasii barbosi – este si astazi invocat creator al Pamantului si inaltator pe cer al Soarelui si Lunii, modelator de chipuri omenesti si de animale din lut si datator de viata asupra lor la Tiahuanaco.

Prin anii 1989-1992, Dr.Johan Reinhard de la Mountain Institute, Senior Research Fellow a facut cercetari minutioase in jurul Insulei Soarelui, centru cultural inka, gasind pe fundul lacului obiectr de aur, printre care si un medalion de peste 1,500 ani vechime avindu-l reprezentat pe “Zeul Portii” din Tiahuanaco. De ce oare si-au construit ei , cine or fi fost ei, tocmai acolo orasul? Unii spun ca, numele Tiahuanaco insemna Jaguar, datorita formei lacului, la olmeci toate capetele sculptate au gura in forma de jaguar.

Pe malurile celui mai inalt lac din lume (Altiplano) au fost gasite pictografii datate 7-10 000 de ani. Intotdeauna acest subiect a fost controversat si mult discutat(enigmele zeilor, lacul de aur si comorile din adancuri).
Locuitorii acestor inaltimi isi spuneau Kolla (Pacarina-leaganul civilizatiei lor inainte de potop), erau animisti si venerau crestele Cordilierilor(varfurile lor fiind spiritele pietrificate ale stramosilor,acei Achachila care vegheaza asupra rasei lor) si Apu – zeitati ale Anzilor.
In munti se gaseau “pirka” cerc de pietre pt spirite,mormintele avand forma de “cuiburi de condor” unde a fost gasit idolul sacrificiilor “Zeita Zapezilor” datand de acum 3000 de ani.

Oamenii-Soare (lupaka-nascuti din raza de soare) si Condor (pakaje-nascut din oul de condor) care descindeau din impreunarea mitologica a lui Illampu (vulcan) cu Titicaca (marele lac alpin) obisnuiau sa bea sange cald/manance inima,dar inca nu au reusit sa-i supuna.Avem aici de-a face cu un rege pakaje pe nume Huyustus – blond cu ochi albastri,care ar fi stramosul lui Manco Capac.
Iata un fragment care il descrie: “Incas Tupac Yupanqui,stramosi Atahualpa invins pe Oamenii-Soare si Condor locuiau pe insula Titicaca unde adorau o puma totemica cu ochi de foc sculptata de fulger”. Aceasta locatie avea sa devina Insula Soarelui, locul in care s-au nascut incasii.
Printre triburile care mai traiau in acele vremuri pe platoul andin mai enumeram: collahua (fii vulcani) care isi modelau capul in forma de con, cahuana (puratau pe crestete lana alba-simbol al ghetarilor), caruma, oruro, caranga – toate faceau parte din confederatia Kolla si adorau Somnul (pestele-pisica).
Un alt trib, de data asta legendar – Kari, din clanul Kana, giganti, presupusi constructori foarte inalti venind in balsas (ambarcatiuni) din stramtoarea Magellan.
Rasa cea mai raspandita in America preistorica – arawak = kolla, uru (traiesc si azi pe mare platou avand grupa sanguina unica in lume), kari, zapana toti de origine maypura (trunchi principal al arawak).

Revenind la Tianhuanaco – aici se adora Puma, capul mort cu 2 lacrimi mari rotunde, puma bicefala (pana si Viracocha era reprezentat cu 4 degete ca o puma).

Condorul – sangele lui are proprietati magice, practicandu-se un cult al condorului si “dansul condorului”.
Legenda Gigantii (wariruna) distrusi de aukakuna veniti din tara in care se naste Soarele, apoi a avut loc un cataclism, scufundand marile orase si cetati megalitice ale uriasilor. Apoi, pe mare a venit un barbat, Tonapa, le-a ordonat sa-l venereze pe Pachamac, si nu soarele si luna – era slab, avea barba si purta baston, mergea ca un profet facand minuni si descoperind izvoare sacre. Ca si Viracocha mai tarziu el dipare. Astfel Tonapa cel cu toiag de aur (Ca si Moise ) a devenit zeul fertilitatii, recoltei, ploii.

Comments

comments