Nostradamus

Michel de Nostredame, sau Nostradamus, asa cum este cunoscut in zilele noastre, s-a nascut pe 14 decembrie 1503 si a murit pe 2 iulie 1566, insa faimoasele sale preziceri continua pana in 3797. „Scrierile mele vor fi mai bine intelese de cei ce vor veni dupa moartea mea”, afirma acesta.

Primele invataturi despre matematica, astronomie si astrologie, dar si latina, greaca si ebraica, le primeste de la bunicul sau Avignon. Mai tarziu urmeaza cursurile facultatii de medicina din Montpellier, dar este nevoit sa intrerupa studiile in 1526 din pricina unei epidemii de ciuma. Participa la ingrijirea bolnavilor extrem de contagiosi si le recomanda o igiena stricta si un regim alimentar bogat in vitamina C.

Tratamentul indicat de Nostradamus este extrem de neobisnuit pentru vremea respectiva cand majoritatea doctorilor recomandau „luarea de sange” indiferent de suferinta bolavului. Trei ani mai tarziu isi reia cursurile, dar este exmatriculat rapid fiindca practica medicina fara a avea diploma. A gresit Nostradamus?In 1531 se casatoreste. Trei ani mai tarziu, sotia si cei doi copii ai sai mor, se pare ca din pricina ciumei, motiv pentru care in urmatorii ani Noastradamus isi dedica viata luptei impotriva acestei boli necrutatoare. In 1547 se recasatoreste in Franta cu o vaduva bogata, Anne Ponsarde, care ii daruieste sase copii.

Noua situatie financiara ii permite lui Nostradamus sa se concentreze asupra profetiilor dicatate de „un spirit angelic” care, sustinea prezicatorul, i se arata in momentele de maxima concentrare. Pentru a intra in transa, Nostradamus se concentra asupra focului, sau asupra apei, ori folosea drept adjuvanti substante usor halucinogene. Este cunoscut ca fiind pasionat de stiintele oculte, iar acest interes este cat se poate de vizibil manifestat in scrierile sale.

Nostradamus a murit in 1566, lasand in urma sa multe semne de intrebare. Se spune ca acesta si-ar fi prezis propria moarte: „Langa banca si pat voi fi gasit mort”. Intr-adevar, a fost gasit mort intre pat si masa de lucru.
Oare Nostradamus a fost cu adevarat inzestrat cu puterea de a vedea in viitor sau a fost un genial farsor? Multi tind sa ii acorde toata increderea, altii sustin ca scrierile sale sunt extrem de interpretabile si nu pot fi intelese decat odata ce evenimentul s-a produs, prin urma nu prezic nimic! Totusi, lasand deoparte legendele si prezicerile care inca nu s-au indeplinit, profetiile legate de Napoleon si Hitler sunt atat de exacte incat dau de gandit.

Nostradamus a studiat latina, greaca, ebraica, matematica, astronomia si astrologia. A sustinut teoria coperniciana potrivit careia pamantul e rotund si graviteaza in jurul Soarelui, cu 100 de ani inainte ca Galilei sa fie persecutat pentru aceeasi credinta. Cand avea 19 ani, s-a decis sa studieze medicina si s-a inscris la cea mai celebra scoala a timpului, Montpellier. Înainte sa apuce sa-si termine studiile, regiunea a fost cuprinsa de ciuma, iar Nostradamus a trebuit sa paraseasca universitatea ca sa trateze bolnavii. Înca de pe atunci, a aplicat o metoda revolutionara, pentru ca nu era de acord cu strategiile celorlalti medici, care implicau sangerari abundente ale pacientilor. Şi-a continuat studiile dupa 7 ani, dar a plecat din Montpellier, tocmai din cauza ca devenise un medic controversat, revolutionar, care refuza sa le provoace sangerari pacientilor sai.

În 1538, ciuma s-a raspandit si in Agen, locul in care Nostradamus se stabilise impreuna cu sotia sa si cei doi copii. Desi a tratat mii de pacienti, Nostradamus nu a putut sa-si salveze familia. Atat sotia cat si copiii sai au fost rapusi de ciuma. A fost o perioada total nefasta pentru Nostradamus: familia sotiei sale, destul de instarita, i-a cerut zestrea inapoi fetei inapoi, Inchizitia l-a acuzat de erezie si, colac peste pupaza, s-a certat cu cel mai bun prieten al sau, gazda sa din Agen, asa ca a luat drumul pribegiei. Cam in aceasta perioada incep sa apara primele sale profetii.

Întors acasa, in Franta, dupa mai multi ani, lui Nostradamus ii merge vestea de „profet” si este chemat, in 1556, la curtea regala de regina Caterina de Medici. Se pare ca regina a fost foarte impresionata de profetiile sale si mai ales de cele referitoare la soarta copiilor ei si la moartea sotului sau, regele Henric al II-lea. Trei ani mai tarziu, in 1559, profetia legata de moartea regelui s-a adeverit, iar regina i-a acordat lui Nostradamus titluri nobiliare si chiar o redeventa lunara. Nu suferea el de inanitie, pentru ca se recasatorise cu o vaduva bogata.

Ba dimpotriva, Nostradamus suferea de guta si de artrita (boli specifice persoanelor cu o alimentatie bogata in delicatesuri din carne) si se pare ca si-a prezis si propria moarte, avertizandi-si valetul, cand s-a dus la culcare in seara de 17 iunie 1566, ca nu-l va mai gasi viu a doua zi dimineata.

Nostradamus si-a scris profetiile in urma unor meditatii pe un tripod de bronz, in timp ce privea fix catre o flacara. Catrenele sale, organizate in asa-zise „centenare”, care nu au nicio legatura cu perioada de 100 de ani pe care o denumesc, ci se refera la seriile de cate 100 de catrene pe care le contin, sunt scrise in franceza, dar contin multe cuvinte latinesti, grecesti si ebraice. Ca sa le descifrezi, este nevoie de foarte multe cunostinte, iar interpretarea lor este mai degraba un hazard.

Unii cercetatori au observat ca, in unele parti, primele doua versuri ale catrenelor se refera la o perioada de timp, iar ultimele doua, la o cu totul alta. Nu este o regula generala, dar e cert ca profetiile lui Nostradamus nu sunt scrise cronologic si nici nu ofera date matematice. Sunt mai degraba poezii, cu metafore si figuri de stil, care se refera la evenimente din viitor foarte greu de identificat. Totusi, pentru unele evenimente, Nostradamus ofera date precise – an, luna si chiar zi – si pentru unele personaje da chiar nume concrete (catrenele despre care se crede ca se refera la Hitler contin numele Hister, pe care il numeste „fiu al Germaniei”).

Un fapt care i-a sporit faima lui Nostradamus s-a petrecut in anul 1700. Dupa moartea profetului s-a crezut mult timp ca in mormantul sau se afla un inscris cu cheia rezolvarilor tuturor enigmelor din Profetii. Mormantul sau a fost deschis abia in anul 1700, dar inauntru nu s-a gasit nimic edificator. Cu o exceptie: pe pieptul scheletului care devenise Nostradamus ramasese o amuleta pe care era inscris: 1700.

Comments

comments