Monumentul de la Stonehenge a fost centrul lumii?

Misteriosul monument de la Stonehenge e posibil sa fi fost centrul lumii la acea vreme, apreciaza oamenii de stiinta britanici. Enigmatica constructie Stonehenge este considerata a fi ultima creatie a culturii din Epoca de Piatra.

Stonehenge a fost construit pentru a cimenta o noua alianta Est-Vest intre fostele triburi din Marea Britanie, o tara ce incepuse sa devina un regat, dupa secole de lupte, informeaza Daily Mail.

Aceste concluzii vin dupa zece ani de cercetari ale expertilor, ce au respins ideile care sustin ca monumentul Stonehenge a fost influentat de catre extraterestri sau de vechiul Egipt ori a avut legatura cu solstitiul de vara.

Oamenii de stiinta au respins si ideea ca monumentul a fost un observator preistoric, un templu al soarelui sau un templu al vechilor druizi.

Pietrele de la Stonehenge simbolizeaza stramosii diferitelor triburi – primele familii de fermieri – de la sfarsitul Epocii de Piatra, care a fost marcata de conflicte si de diferende religioase.

„Cand a fost construit Stonehenge, monumentul a insemnat o mare insula de cultura, in acelasi stil in care au fost construite casele, ceramica sau alte materiale folosite la Orkney pana pe coasta de sud.

Asta a fost diferit fata de regionalismul secolelor trecute. Constructia monumentului a evidentiat noul spirit de cooperare”, a spus profesorul Mike Parker Pearson de la Universitatea Sheffield.

Situl a avut o semnificatie speciala pentru britanicii preistorici.. „Cand am descoperit aranjamentul extraordinar al pozitiilor soarelui, care erau marcate pe teren, am realizat ca oamenii preistorici au ales acest loc pentru a construi Stonehenge, datorita semnificatiei sale.

Acest lucru ar putea explica de ce exista opt monumente in zona Stonehenge, cu aliniamente ce reprezinta solstitiul, un numar neegalat niciunde in alta parte. Poate ei au vazut acest loc ca un centru al lumii”, a completat profesorul Pearson.

„Toate influentele arhitecturale de la Stonehenge pot fi gasite in monumentele si cladirile anterioare din Marea Britanie, cu origini in Tara Galilor si Scotia. In fapt, locuitorii din Marea Britanie din perioada neolitica au fost izolati de restul Europei timp de secole.

Stonehenge pare sa fie ultima creatie a culturii din Epoca de Piatra”, a explicat Pearson. Cercetarile au fost efectuate de catre oameni de stiinta de la universitatile din Sheffield, Manchester, Southampton si Londra.

Sursa:Ziare.com

Comments

comments