Misterul sângelui lui San Gennaro

San Gennaro este unul dintre sfinţii cei mai cunoscţi în Italia, el fiind protectorul oraşului Napoli.

Misterul sângelui lui San Gennaro

San Gennaro este unul dintre sfinţii cei mai cunoscţi în Italia, el fiind protectorul oraşului Napoli. Sângele acestuia este păstrat în două fiole şi reprezintă sursa unei adevărate controverse. De trei ori pe an, mii de credincioşi se adună pentru a fi martorii lichefierii sângelui lui San Gennaro.

Acesta a murit în anul 305, după ce a fost decapitat din cauză că a refuzat să creadă în idoli păgâni.

Martirul a murit la 30 de ani, iar rămăşiţele sale se află nu departe de amfiteatrul Pozzuoli din Napoli. Câţiva creştini din vreamea respectivă, şocaţi de condamnarea lui Gennaro şi care au văzut în acesta un viitor sfânt, au umplut două recipiente cu sângele acestuia. Fiolele au fost conservate intacte de-a lungul secolelor. De trei ori pe an, pe 19 septembrie (sărbătoarea San Gennaro), în prima sâmbătă a lunii mai şi pe 16 decembrie (ziua în care a erupt vulcanul Vezuviu), credincioşii asistă la un miracol.

Sângele sfântului se lichefiază. Aşa cum era de aşteptat, fenomenul a atras atenţia oamenilor de ştiinţă. Cele două fiole ce conţin sângele lui San Gennaro au fost analizate de Margarita Hack, iar concluzia acesteia a fost cât se poate de categorică: nu este vorba de sânge. Lichidul este în realitate un amestec de clorură de fier, de carbonat de calciu şi de clorură de sodiu.

Un amestec extrem de simplu de realizat şi care are virtuţi surprinzătoare. Atunci când nu este atins, amestecul este solid şi, în schimb, când este agitat sau încălzit, el se lichefiază. Potrivit oamenilor de ştiinţă, numeroşi credincioşi veniţi să atingă cele două recipiente sunt responsabili de producerea aşa-zisului „miracol“, deoarece prin atingerile lor provoacă o creştere a temperaturii vaselor care atrage după sine transformarea amestecului solid în lichid.