Misterul Complexului megalitic Ggantija, Malta

Archaeology_ggantijaGgantija este un complex format din doua temple megalitice aflate pe insula Gozo din Malta. Templele din piatra au fost construite in jurul anului 3.600 i.Hr., ceea ce le face sa fie al doilea monument cel mai vechi din lume, dupa Gobekli Tepe.

In acea vreme, nu existau unelte din metal si nici roata nu fusese inventata. Se crede ca templele ar fi reprezentat un cult al feritilitatii, datorita statuilor si figurinelor descoperite acolo care au fost asociate acestuia. Nu se stie de ce au fost construite aceste temple.

Descrierea:

Șapte temple megalitice se găsesc pe insulele Malta și Gozo, fiecare rezultat al unei dezvoltări individuale. Cele două temple ale Ggantija pe insula Gozo sunt notabile pentru structurile lor gigantice, epoca bronzului. Pe insula Malta, templele Hagar Qin, Mnajdra și Tarxien sunt capodopere arhitecturale unice, având în vedere resursele limitate disponibile pentru constructorii lor. Ta’Hagrat și complexe Skorba arata cum traditia de templu de construire a fost pronunțată în Malta.

Monumentele care alcătuiesc site-ul Patrimoniului Mondial constituie exemplele cele mai caracteristice ale structurilor reprezintă o dezvoltare majoră în domeniul cultural, precum și domeniile artistice și tehnologice. Domnul Profesor Renfrew (Universitatea din Cambridge), unul dintre cei mai importanti preistorici din ziua de azi, a descris grupul de temple megalitice pe insulele Malta și Gozo ca „cele mai vechi monumente liber-în picioare din lume”. Ele sunt, de asemenea, remarcabil pentru diversitatea lor de formă și decor.

Fiind printre templele megalitice remarcabile ale arhipelagului maltez, ansamblul preistoric a Ggantija pe insula Gozo poate fi favorabil în comparație cu cele trei mari temple ale insulei Malta: Mnajdra, Hagar Qim și Tarxien. Într-un zid de incintă complet conservat, Ggantija constă din două temple ale planului multi-folie.

Templul de sud, cu cele două celule eliptice, este cea mai veche, templul de nord, care este mic în dimensiuni, este mai recentă, cu toate că nu mai târziu de 2200 î.Hr.. Ansamblul de Ggantija care servește ca punct de referință arheologic – „Ggantija faza” (. C 3000-2200 î.Hr.) este una dintre cele mai importante perioade din epoca bronzului malteză. Structura complexă a grupului cultural de Ggantija, stare excelentă de conservare a materialelor sale – Hard albicioase coraliene și mai moale globigerina calcar – face un testament excelent de artă preistorică megalitice.

Hagar Qim și Mnajdra, deși în aceeași tradiție ca templele Ggantija, sunt în nici un fel duplicate de ele. Fiecare dintre aceste complexe este rezultatul unei dezvoltări individ separat, care diferă foarte mult în plan și articulare, precum și în tehnicile de construcție, de la Ggantija și una față de cealaltă.

Ambele ilustrează stăpânirea completă a utilizării globigerina calcar pentru orthostats și pentru cursurile regulate ale corbelling sus în interioarele, în contrast cu bolovani brute folosite în Ggantija Sud. Fiecare complex trebuie să fie clasificate ca o capodoperă arhitecturală unică, care ar fi extrem de impresionant, în orice moment, având în vedere resursele limitate ale constructorilor, dar este destul de uimitoare atunci când luate cu datele extraordinar de devreme acum atribuite acestora.

Aceleași considerații apăsat pentru complexul Tarxien, cu excepția faptului că este considerabil mai bine conservate decât altele. Acesta este de asemenea produs de dezvoltare individuală și prezintă unele caracteristici arhitecturale nu a fost găsit în altă parte. De asemenea, este unic în bogăția de ornamente elaborate găsit acolo (deși tot acest lucru a avut, din păcate, să fie eliminat de pe site-ul de protecție), și jumătatea inferioară a unei cifre extraordinare piatră colosală.

Un alt punct este că, deoarece acesta este doar unul dintre monumentele de această scară, care a fost excavat și raportate cu regularitate, cu mult mai mult se stie despre ce fel de utilizare a fost făcut din ea decât a celorlalți. Cele elaborate ritualuri pentru care templele sunt mărturia sunt o manifestare foarte remarcabil al spiritului uman, mai ales pe o insulă îndepărtată, la o astfel de dată mai devreme.

Ħaġrat ta „oferă cel mai bun exemplu conservat al unui templu cu planul treflat devreme, plus rămășițele prost conservate de ceea ce se presupune a fi cel mai vechi tip de tot. Fosta, deși pe o scară mult mai mică decât momunentele sus, ar fi considerate remarcabile pentru data acestuia, dacă acestea nu au fost disponibile pentru comparație. Importanța sa principală este ca o dovadă de dezvoltare a tradiției, mai degrabă decât în ​​sine, și acest lucru este valabil cu atât mai mult, desigur, la unitatea mai mici și mai devreme.

Ambele Ta ‘Ħaġrat și Skorba sunt semnificative în special în ceea ce privește informațiile pe care le oferă cu privire la dezvoltarea tradiției templu din Malta. Ele sunt atât de esențiale pentru înțelegerea corectă a marilor capodopere.

Sursa:UNESCO

Comments

comments