Liftul pentru pasageri

lifturiInventia realizata in 1852 ii apartine americancei Elisha G. Otis. Pana la acel moment existau si se foloseau lifturi sub forma unor platforme deschise, fara pereti inconjuratori, dar acestea nu erau folosite pentru transportarea persoanelor de la un etaj la altul, ci numai in scopuri industriale (in fabrici, pe santiere, in mine) deoarece platformele nu inspirau oamenilor siguranta.

In 1852 insa, Elisha G. Otis a demonstrat ca liftul poate fi sigur pentru transportul persoanelor daca este dotat cu anumite dispozitive ce ar preveni caderea acestuia in gol in cazul in care s-ar rupe cablul de sustinere. In 1861 tot ea a fost cea care a infiintat si o fabrica pentru realizarea lifturilor de pasageri, obtinand autorizatie pentru liftul ce functiona pe baza de aburi.

Treptat modelul ei a fost mult imbunatatit, atat din punct de vedere al modului de functionare (s-a trecut la functionarea pe principiul hidraulic in jurul anului 1870, ulterior spre finele secolului al IX- lea facandu-se trecerea la lifturile electrice), imbunatatit din punct de vedere al vitezei de urcare si coborare, dar mai ales din punct de vedere al aspectului.

Comments

comments