Noi indicii despre viaţă pe Marte

Dacă există viaţă de adanc sub suprafata lui Marte, am putea fi capabil să-l detecteze pur şi simplu, prin masurarea metan în atmosfera planetei, spun cercetatorii.

Dr. Oze Chrisopher, un geolog de la Noua Zeelandă Universitatea din Canterbury , si colegii sai au investigat efectele pe care le au lucrurile vii pe producţia de metan în medii calde, umede. Concluziile lor sunt publicate in aceasta saptamana in revista PNAS .

Pe Pamant, cea mai mare de metan din atmosferă este produsă de lucruri vii. De gaz este, de asemenea, produs prin procese geotermale, cum ar fi erupţiile vulcanice şi de cărbune în descompunere.

În noi experimente, cercetatorii au reprodus condiţiile în izvoarele hidrotermale pe fundul oceanului, a Pământului şi cinci kilometri sub suprafata lui Marte. În aceste condiţii, un mineral comun numit olivina este modificată printr-un proces numit hidroliza, care în cele din urmă duce la producerea de metan.

„Olivina este mineralul cel mai abundent în scoarţa planetei noastre”, a spus Oze. „Pe Marte, oamenii de stiinta au descoperit, de asemenea, mai mult şi mai mult de ea pe suprafaţă, ceea ce înseamnă că nu este probabil să fie mai mult de ea în conformitate cu suprafaţa de asemenea.”

In experimente, care nu sunt incluse lucrurile vii, cercetatorii au monitorizat raportul de gaz metan, hidrogen până la 861 de ore. În cele din urmă, nivelul celor două gaze s-au stabilit la o constantă aproape de hidrogen, pentru a-metan raportul din 42.

Apoi, cercetatorii au uitat la alte studii, care măsoară raportul dintre hidrogen şi de metan şi a ajuns la un acord bun cu concluziile lor. In experimentele de laborator alte lucruri vii excluse, cel mai mic de hidrogen a raportului metan, a raportat, de asemenea, a fost de 42.

Pe de altă parte, în setările de naturale, în cazul în care producţia de metan a fost afectată de organisme vii, nu raportul dintre cele două gaze depăşit 33. Şi, în cele mai multe cazuri, raportul de hidrogen la metan în aceste sisteme vii a fost mai mică de 10.

„În studiile ne-am uitat la nu au fost excepţii de la regula”, spune Oze. „Aceasta este o constatare importantă care demonstrează că raportul dintre hidrogen metan pot fi folosite pentru a evalua dacă viaţa este prezent.”

„Marte are toate aceleasi componente pe care am inclus în acest studiu”, a explicat el.

„Dacă viaţa este similar de pe Marte pe Pamant, atunci putem folosi raportul de hidrogen la metan în atmosferă de coaja înapoi suprafaţa planetei şi a vedea dacă există viaţă în acolo.”

Comments

comments