Imperiu asirian

Median_EmpireIn 1813 i.Hr., regele Asiriei nativ akkadiana Erishum al II-lea (1819-1813 i.Hr.) a fost demis, iar tronul Asiriei a fost uzurpat de Shamshi-Adad I (1813 i.Hr. – 1791 i.Hr.), in extinderea antisemiteAmoritilor triburi din raul Khabur delta. Desi considerata ca o Amoriti prin traditie mai tarziu asirian, Shamshi-Adad este, de asemenea, creditat cu coborare de la domnitorul nativ Ushpia in lista de Asirian Regele .

El a pus pe fiul sau Ishme-Dagan pe scaunul de domnie al unui oras din apropiere asiriene, Ekallatum , si intretinute siriei anatolian colonii. Shamshi-Adad Am mers apoi pe pentru a cuceri regatul Mari pe Eufrat punerea alt fiii sai, Yasmah-Adad pe tron acolo. Asiria Shamshi-Adad lui a cuprins acum intreaga nordul Mesopotamiei si incluse in teritoriul Asia Mica si nordul Siriei . El insusi a locuit intr-un oras capitala nou infiintata in valea Khabur, numit Shubat-Enlil .

Ishme-Dagan mostenit Asiria, dar Yasmah-Adad a fost rasturnat de un rege nou, denumit Zimrilim in Mari. Noul rege Mari sa aliat cu regele lui Hammurabi , care a facut recent creat, si starea initial minora a Babilonului o mare putere. Hammurabi a fost, de asemenea, un Amoreul . Asiria cu care se confrunta acum puterea in crestere a Babilonului in sud.

Ishme-Dagan a raspuns facand o alianta cu dusmanii Babilonului, si a continuat lupta pentru putere fara rezolutie de zeci de ani. Ishme-Dagan, ca si tatal sau a fost un mare razboinic, si in plus fata de respingerea atacurilor babiloniene, militat cu succes impotriva Turukku si Lullubi care au atacat orasul asirian de Ekallatum , si impotriva Dadusha , regele Eshnunna si Iamhad (moderne Aleppo )

Sfarsitul Imperiului Asirian – Asur-etil-ilani, un fiu mai tanar al lui Asurbanipal, care-si datora tronul lui Shin-shum-lishir, unul dintre generalii tatalui sau, a domnit in urmatorii cinci ani sau cam asa ceva. Noul rege detinea Babilonia de sud, dar nu l-a putut impiedica pe Nabopolasar, un comandant de ostire chaldean sa ocupe Babilonul si sa se proclame rege. Desi in felul acesta a pierdut Babilonul pentru totdeauna, Asur-etil-ilani a avut o experienta mai fericita in lupta sa impotriva mezilor, al caror rege, Phraortes, a cazut in lupta.

Nu se stie cum si in ce an, Asur-etil-ilani a fost succedat de catre Sin-shar-ishkun, dar in majoritatea cazurilor, avea dreptul sa fie fratele sau.Sin-shar-ishkun se pare ca s-a bucurat de oarecare succes la inceputul domniei sale. El a luptat impotriva Babiloniei si chiar a cucerit Sipparul. De asemenea, mezii sub Cyaxares, fiul lui Phraortes, au fost infranti. E un fapt curios ca acum, dupa ce-si pierduse forta de altadata, Asiria a primit ajutor de la fostii ei inamici, de exemplu, scitii si egiptenii, care se temeau ca infrangerea ei ar fi dat nastere altor puteri mai periculoase decat fusese Asiria.

Comments

comments