Hitler a creat cea mai mare arma din istorie, dar a fost un dezastru total

Hitler-a-creat-cea-mai-mare-arma-din-istorie--dar-a-fost-un-dezastru-totalIn 1941, producatorul german de otel si arme Krupp A.G. i-a construit lui Hitler “Arma Gustav”, cea mai mare folosita vreodata in razboi.Uriasa arma avea o inaltime echivalenta cu patru etaje, era lunga de aproape 50 de metri si cantarea 1.350 de tone. Era capabila sa traga obuze de peste patru tone din tunul sau mamut, lung de 30 de metri.

In primavara anului 1942, germanii au inaugurat atotputernica “Arma Gustav” cu ocazia asediului asupra orasului-port Sevastopol. Tunul urias a tras 300 de obuze asupra Sevastopolului.

Pentru ca era foarte grea, nu putea fi transportata decat pe niste sine speciale, extrem de costisitoare, pe care nazistii au fost nevoiti sa le construiasca in avans. Pentru a functiona era nevoie de o echipa formata din cel putin 2.000 de oameni.

Dura patru zile pana cand echipamentul era asamblat in teren, iar calibrarea pentru o singura lovitura se facea in ore intregi. Totodata, putea trage doar de 14 ori pe zi.

In mai putin de un an, nazistii au renuntat la “Arma Gustav”, iar istoricul Chen arata ca fortele Aliatilor au distrus pana la urma masivul tun.

Sursa:ziare

Comments

comments