Exista gheata pe Marte

Una dintre mostrele de sol martian prelevata cu ajutorul sondei spatiale Phoenix Mars Lander a fost supusa la numeroase teste, care au confirmat ca pe Marte exista gheata.

In anul 2002, cercetatorii au descoperit ca in zonele polare ale planetei Marte se afla vaste rezervoare de gheata sub un strat subtire de sol.

Dupa numeroase incercari de a preleva o mostra din solul martian, cercetatorii din programul Mars Lander au reusit sa desprinda prima mostra de pe Marte pe data de 25 mai, anul curent, care a confirmat ca Planeta Rosie are conditii propice existentei vietii.

In momentul in care o mostra de sol a fost incalzita la o temperatura de 0 grade Celsius, aceasta a emanat vapori, ceea ce a confirmat ca pamantul martian se afla deasupra unei bucati uriase de gheata.

Am reusit, in sfarsit, sa atingem si sa <<gustam>> solul de pe Marte, si as putea spune ca are un gust foarte bun”, a declarat William V. Boyton, cercetator principal in proiectul de descoperire a apei de pe Marte, citat de The New York Times.

Scopul principal al misiunii Mars Lander a fost acela de a investiga posibilitatea prezentei apei pe Marte, dar, din momentul in care a fost prelevata mostra de sol, cercetatorii si-au indreptat atentia catre analiza ghetii din partea de nord a planetei, unde exista asa numitele “campii arctice”.

In cadrul unei conferinte de presa, cercetatorul sef al programului National Aeronautics and Space Administration’s Mars Exploration, Michael Meyer, a aratat ca misiunea Phoenix Mars Lander si-a extins termenul limita pana pe data de 30 septembrie, intrucat a avut un real succes.

Pana acum, s-a reusit executarea unei vederi panoramice, de 360 de grade, a planetei Marte, cat si instalarea unei statii meteorologice, care ofera informatii precum viteza vantului sau temperatura de pe Planeta Rosie.

Din cercetarile anterioare s-a putut descoperi ca solul de pe Marte contine minerale precum sodiu, potasiu si magneziu si este de natura alcalina.

In continuare, cercetatorii doresc sa mai sape inca doua transee din care sa preleve mostre de sol si sa faca mai multe poze campiilor de pe Marte.

Comments

comments