Djemila, civilizatie romana. Algeria

Djemilapoarta marturii elocvente pentru civilizatiile romane si reprezinta un exemplu remarcabil cu templuri, bazilici, arcuri de triumf si case, un ansamblu architectural al civilizatiei romane. De asemenea, este un exemplu al unor asezari romane intr-o zona de munte, ceea ce nu este prea des intalnit.

Colonia romana Cuicul a fost fondata  unde este acum Djemila, in timpul domniei lui Nerve, cel care a domnit o perioada scurta de timp intre 96-98 dupa Hristos. Orasul al carui nume este de origine berbera se afla la o altitudine de 900 de metri pe o stanca foarte mare, un loc defensiv, ce era foarte util in razboaiele purtate de romani in acea perioada. In acest loc se afla, de asemenea, si doua izvoare, Wadi Guergour si Wadi Betame.

Formula clasica a planificarii urbane romane este una tipica romanilor si anume ca la ambele capete ale centrului orasului erau doua porti foarte mari si bine pazite de acestia. In centrul orasului era o piata care era inconjurata de cladiri inalte printre care si Basilica Julia, in timp ce aristocratii aveau case impodobite cu mozaicuri si aveau nume contemporane (House of Amphitrite, House of Europa… ). House of Europa sau Casa Europei poarta aceasta denumire din pricina unui mozaic ce se afla in interiorul acesteia.  Are 18 camere, iar in exteriorul casei se afla o curte mare si decoarata in stil ionic. Aceasta locatie era inconjurata de ziduri,  care nu dadeau voie dezvoltarii asezarilor umane, insa aveau un rol foarte bun de aparare.

La mijlocul secolului al II-lea insa, orasul s-a extins la sud din cauza constructiilor de cladiri publice si locuinte private, aici construindu-se Arcul lui Caracalla, templul familiei Severus. Printre cladirile din perioada clasica se regasesc Basilica Vestiaria, dar si o fantana care este o replica a Meta Sudans din Roma. Crestinismul a fost introdus  in sud odata cu construirea a doua bazilici, o capela si multe alte case, unde locuiau episcopul si preotul.

Vandalii au fost in Djemila doar o scurta perioada de timp, pentru ca in 553 acesta a fost recucerit de bizantini. Aceasta este una dintre cele mai frumoase ruine romane care au fost descoperite in anul 1909.

Per total, Djemila iese in evidenta ca fiind una dintre cele mai mari ruine romane din Africa de Nord si este una dintre ruinele romane conservatoare. Intrarea in aceasta zona se face printr-un muzeu, un muzeu mult prea mic pentru bogatiile pe care le detine, un muzeu cu doar trei camere in care sunt incarcate cu mozaicuri, statui din marmura, lampi cu petrol si vase de gatit.

Tot in Djemila exista in acest moment si un teatru ce 3500 de locuri, o veche ruina a teatrului din timpul domniei romane.

Comments

comments