Decesul lui Hugo Chavez este pus pe seama unui complot american

VENEZUELA-CHAVEZ-COUP-ANNIVERSARYCIA este suspectul principal în cazul morții lui Hugo Chavez. Împotriva liderilor indezirabili, Statele Unite au inventat „arma cancerului” încă din anii ’70. Bătălia geopolitică pentru menținerea dominației SUA în America Latină începe abia acum.

Pentru guvernul venezuelean și unii activiști ai drepturilor omului nu mai e nicio îndoială: moartea lui Hugo Chavez (n. 28.07.1954), bolnav de cancer, a fost rezultatul unui complot, dus la bun sfârșit de serviciile secrete americane. Teoria unui complot, care ar fi avut ca țintă mai mulți lideri latino-americani, nu este nouă. A fost evocată chiar de fostul conducător venezuelean. Chavez acuza SUA, după diagnosticarea cu cancer, în 2011, că ar fi dezvoltat o tehnologie cu ajutorul căreia au „contaminat” cu această maladie incurabilă șefi de stat din America Latină.

Pe lista victimelor se află președintele Argentinei, Cristina Kirchner, actualul președinte al Braziliei, Dilma Roussef, fostul șef de stat brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, ex-președintele Paraguayului, Fernando Lugo, fostul lider cubanez Fidel Castro. Coincidență sau nu, toți au primit același dur verdict medical: cancer.

Guvernul de la Caracas a deschis o anchetă pentru a afla dacă El Comandante a fost expus în mod deliberat unor elemente care i-au provocat apariția cancerului, iar câteva ONG-uri americane au cerut CIA să dea publicității documente sau planuri de asasinare a fostului președinte venezuelean.

Un val de acuzații, din toate direcțiile, a fost lansat la adresa serviciilor secrete americane, după anunțul morții lui Chavez. A fost „contaminat” de inamicii externi, a proclamat vicepreședintele Nicolas Maduro, pe care Chavez l-a lăsat cu limbă de moarte ca succesor al său.

Planul americanilor, care l-au otrăvit pe conducătorul de la Caracas ca și pe fostul lider palestinian Yasser Arafat, ar fi dus la destabilizarea țării, a mai spus Maduro. A murit ca urmare a „unei maladii suspecte”, este convins și președintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, prieten vechi al lui El Comandante.

Principalul suspect este, desigur, CIA, despre care se spune că ar fi reușit să „fabrice” o astfel de „armă” încă din anii ‘70. Pentru a-și susține acuzațiile, susținătorii acestei teorii vin cu mărturiile unuia dintre bodyguarzii altui lider indezirabil pentru SUA, Fidel Castro. Acesta susține că Agenția Centrală de Informații a încercat să îl ucidă pe liderul de la Havana, timp de 25 de ani, de 638 de ori, prin toate metodele posibile și imposibile – trabucuri explozive, scoică explozivă, pastile letale sau bacterii toxice în cafea.

CIA, FSB și Mossad lucrează după același manual

Capacitatea celor mai importante servicii secrete din lume de a-i reduce la tăcere pe inamici nu mai e un mister. Iar implicarea CIA în punerea la cale a eliminării unor personaje incomode datează încă din 1954, când, așa cum dezvăluia presa amerciană, a fost redactat un „manual” pentru asasinate, care făcea parte din demersurile pentru o lovitură de stat pregătită de SUA împotriva guvernului din Guatemala.

Conform „Los Angeles Times”, o unitate a CIA pentru „acțiune executivă” a lucrat ani de zile, fără succes, pentru a-l scoate din joc pe Fidel Castro. Agenția a plătit mafia să-i otrăvească mâncarea sau să îi ofere un costum de scafandru infestat cu o boală tropicală. Nu doar americanii recurg la aceste metode. FSB (fostul KGB rusesc) a fost arătat cu degetul în cazul morții, în 2006, a lui Alexander Litvinenko, fost agent FSB, otrăvit cu poloniu 210. Varianta unei otrăviri cu aceeași substanță, operațiune pusă la cale de serviciile secrete israeliene – Mossad – a fost vehiculată și după decesul fostului lider palestinian Yasser Arafat.

Recunoașteți că l-ați ucis!”

La doar câteva ore de la moartea lui Chavez, trei organizații pentru drepturile omului din SUA (Partnership for Civil Justice Fund, Answer Coalition și Liberation Newspaper) cereau, într-un document adresat CIA și Departamentului de Stat al SUA, să le fie puse la dispoziție documente, e-mail-uri, scrisori, telegrame sau alte înscrisuri, fotografii, înregistrări audio sau video care ar putea să facă referire la planuri de otrăvire sau asasinare a lui Chavez.

Semnatarii și-au argumentat cererea prin faptul că Washingtonul a recunoscut până acum implicarea în tentative de eliminare a unor lideri ca Fidel Castro, a dictatorului dominican Rafael Trujillo sau a generalului chilian Rene Schneider Chereau.

Ordin direct de la Casa Albă

În septembrie 2011, fostul președinte american George W. Bush a restabilit practicile neortodoxe ale CIA, revocând un Ordin Executiv (12.333) emis de președintele Ford, care interzicea Agenției Centrale de Informații să mai comită „asasinate țintite”. Practic, prin anularea acelui Ordin, orice președinte american avea undă verde să ordoneze eliminarea unor lideri aflați pe lista neagră a Washingtonului. Iar CIA primește astfel comanda de a asasina șefi de state indezirabili direct de la șeful de la Casa Albă.

Capriles, petrolul și americanii

Moartea lui Chavez, considerat cel mai intransigent lider latino-american față de politica imperialistă a Washingtonului, reprezintă abia începutul confruntării geopolitice pentru menținerea supremației Statelor Unite în regiune.

Americanii vor profita din plin de situația creată în Venezuela, unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume și printre cei mai importanți furnizori ai SUA. Chiar dacă, la alegerile prezidențiale stabilite pentru 14 aprilie, Nicolas Maduro (foto, jos, stânga), candidatul partidului lui Chavez, are toate șansele de a câștiga, SUA nu vor sta cu mâinile în sân, consideră comentatorii politici.

Alături de alte state occidentale care l-au pus pe Chavez la stâlpul infamiei, americanii vor face tot posibilul pentru a-l sprijini pe Henrique Capriles Radonski (foto, jos, dreapta) – candidatul Opoziției. Acesta va beneficia de tot suportul financiar și politic al Washingtonului, care își dorește ca la Caracas să nu fie instalat Maduro. Moartea lui Chavez ar putea tulbura apele și în regiune.

Venezuela a oferit până acum Cubei, gratis, 100.000 de barili de petrol pe zi, o subvenție anuală de 3-4 miliarde de dolari care, spun analiștii, ar putea dispărea, dacă locul lui Chavez va fi luat de candidatul Opoziției.

Comments

comments