Cine a inventat : Masina de cusut

Elias-HoweCusutul este un mestesug stravechi, cunoscut de peste 20.000 de ani.Primele ace erau aschii de os si corn de cerb ; primele fire au fost facute din intestine si fasii de blana de animale. Resturile de imbracaminte din Epoca Bronzului si Epoca de Piatra gasite de arheologi arata clar ca tesaturile si pielea sunt cusute de mii de ani. Acele de fier nu au fost inventate decat in sec al XIV-lea e.n.

Primele ace cu ochi pentru trecerea firului au aparut de-abia in sec al XV-lea. In toata aceasta lunga perioada cusutul s-a facut cu mana.

 Prima incercare cunoscuta de mecanizare a cusutului a avut loc in 1755. In acel an a fost acordat un brevet britanic unui inventator german pe nume Charles Weisenthal. Brevetul era pentru un ac destinat includerii intr-o masina de cusut, dar masina in sine nu era descrisa; nu este limpede nici macar daca a existat o asemenea masina, dar se poate presupune ca da.

Englezul Thomas Saint, templar si inventator, a fost cel care a primit primul brevet pentru o masina completa de cusut, in 1790.Potrivit descrierii din brevet, masina era prevazuta cu o sula care perfora pielea si trecea un ac prin orificiul realizat. Nu se stie daca Saint chiar si-a construit masina de cusut, dar faptul ca era templar sugereaza ca avea aptitudinile practice necesare in acest sens. Pe de alta parte, o incercare ulterioara de a reproduce masina lui Saint a esuat, masina nu a functionat.

In 1804, Thomas Stone si James Henderson au reusit sa inventeze in Franta o masina care “intrecea cusutul de mana”. John Scott Duncan a brevetat si el o “masina de brodat cu ace multiple” in acelasi an. Niciuna dintre aceste masini nu a mers.

In 1810 un german, Balthasar Krems, a inventat o masina de cusut destinata in mod specific coaserii sepcilor. Nu a solicitat un brevet si masina nu mergea foarte bine. Un croitor austriac pe nume Joseph Madersperger a avut cateva tentative de a proiecta o masina de cusut si a obtinut un brevet in 1814, dar nici masinile sale nu au functionat cum trebuie.

In 1834 Walter Hunt a inventat prima masina de cusut functional in America, dar si-a pierdut interesul cand a vazut ca ar putea provoca somaj. Hunt nu a solicitat un brevet. In 1846 a fost emis un patent American pe numele lui Elias Howe pentru o masina asemanatoare care folosea “ata din doua surse”. Masina lui Howe avea un ac cu un ochi in apropierea varfului.Acul trecea prin tesatura si facea o bucla de at ape partea indepartata.O suveica trecea un al doilea fir de ata prin bucla, realizand un tighel. Howe a avut dificultati in apararea brevetului si comercializarea masinii. Timp de noua ani s-a luptat sa starneasca interesul pentru masinile sale si sa le protejeze impotriva contrafacerii. O problema majora consta in faptul ca mai multe personae veneau acum cu solutii similar la problemele tehnice.

Isaac Singer a inventat mecanismul sus-jos care a fost adoptat de toate masinile de cusut; toate masinile anterioare se bazau pe o miscare lateral. In 1850 el a construit prima masina de cusut cu success commercial si tehnic. O alta inovatie introdusa de Singer a fost pedala masinii de cusut, un mare progres, intrucat a permis croitoreselor sa actioneze acul cu picioarele si sa aiba ambele maini libere pentru a manui materialul de cusut. Howe a fost furios, l-a dat in judecata pe Singer pentru violarea brevetului si a castigat. Howe a facut o averea imensa din inventia sa.

Initial, noile masini de cusut au fost instalate in fabricile de confectii si au facut posibila producerea in masa a imbracamintei. De-abia mai tarziu, de fapt nu inainte de 1899, a fost proiectat un model de masina de cusut pentru uz casnic.

In 1818, prima incercare de a construe o masina de cusut Americana le-a aprtinut lui John Adams Dodge si John Klowles. Masina era capabila sa coase cateva tigheluri, dupa care se bloca.

Problemele cu care se confruntau aspirantii la titlul de inventatori erau semnificative. Una consta in faptul ca ata si acul trebuiau sa se deplaseze inainte si inapoi pe tesatura, pe cand tesatura trebuia sa treaca pe sub ac cu o viteza constanta, pentru a se realize cusaturi de lungime regulate. Alta era necesitatea unei precizii foarte bune pentru ca rezultatul sa fie la fel de ingrijit precum cusatura de mana. Nu este astfel de mirare ca multe din primele incercari s-au soldat cu esecuri.

Prima masina de cusut functionala a fost inventata de un croitor francz, Barthelemy Thimmonier, in 1830, anu lrascoalei capitanului Swing din Anglia. Masina folosea un singur fir trecut printr-un carlig si efectua o cusatura brodata de tip lantisor. Implicatiile pentru croitori si cusatorese erau evidente, multi dintre ei aveau sa-si piarda slujba din cauza noii inventii. Cu toate ca noua masina ii putea ajuta pe patronii de fabric sa faca mai multi bani, avea sa genereze somaj. O multime furioasa de croitori francezi a atacat si incendiat fabrica lui Thimmonier, aproape ucigandu-l pe acesta.

Inventator : Elias Howe, american
An : 1846

 

Comments

comments