Bacteriile genetice

În jur de 100.000 de ani în urmă, rasa umană a fost pe cale de dispariţie. Imobilizat la Africa , populaţia a scăzut la mai puţin de 10.000. Cu toate acestea, în termen de câteva zeci de mii de ani, au început să răspândească în întreaga lume.

Noi dovezi genetice sugereaza ca un factor care contribuie la strangulare populaţiei a fost o epidemie masivă de boli bacteriene. Bacteriile au fost exploatarea două gene ale sistemului imunitar, transformandu-le împotriva noastră. Deci, solutia a fost simpla: a scăpa de gene trădători.

Ajit Varki de la Universitatea din California, San Diego si colegii sai sa uitat la două gene numite Siglec-13 şi Siglec-17. Atât cod pentru proteine care sunt implicate în controlul sistemului imunitar, ajutând pentru a decide dacă celulele sistemului imunitar ar trebui să meargă pe ofensivă.

Varki a constatat că ambele gene sunt active în cimpanzei, dar nu în oameni Siglec-13-a. Fost în întregime eliminat din genomul uman, în timp ce Siglec-17 este non-funcţional, ca urmare a pierde o scrisoare de la codul său.

De ce ne-ar fi scăpat de două gene utile sistemului imunitar ? Varki reconstruit proteinele pierdute şi a constatat că două bacterii periculoase, Grupa B, Streptococcus şi Escherichia coliK1, ar putea lega de ei.

Vă întrebaţi dacă bacteriile ar putea profita de proteine, şi-a exprimat fiecare proteine în unele celule ale sistemului imunitar uman. Celulele modificate au avut un răspuns mai slab la bacterii decat celulele sistemului imunitar, fără a proteinelor. Sugerează faptul că bacteriile au gasit o modalitate de a atenua raspunsul imun prin legarea de cele două proteine.

Varki crede ca primii oameni s-au confruntat cu o epidemie masivă de infecţii bacteriene. Cele două bacterii studiate sunt deosebit de periculoase pentru nou-născuţi, care mor de multe ori după ce a fost infectat. Asta ar putea explica de ce populaţia umană a căzut atât de abrupt, si de ce am scăpat de gene Siglec care ne-au facut atât de vulnerabilă.

Datele genetice sugereaza ca cele doua gene au fost oprit în unii oameni între 440,000 şi 270.000 de ani în urmă, înainte de a împărţi oamenii moderni de la noastre de Neanderthal şi Denisovan verii. Dar aceasta a luat o perioadă lungă de timp pentru efectul de a răspândi prin întreaga populaţie: unii oameni pot fi avut de lucru versiuni de Siglec-13ca recent ca 46.000 de ani în urmă. În această perioadă lungă de timp, Varki crede că strămoşii noştri au fost decimate de boli.

„Progresele recente în studiile de ADN vechi şi proiectul genomului uman au făcut posibil să se uite la co-evoluţie a oamenilor şi a agenţilor patogeni,”, spune Isabelle de Groote a Muzeului de Istorie Naturala din Londra, Marea Britanie, care nu a fost implicat în studiu. Prin combinarea datelor de la genetica, arheologie şi alte discipline, putem construi o imagine mai detaliată a evoluţiei noastre.

Comments

comments