Anunțul surprinzător despre primul proiect care permite comunicarea telepatică între oameni și computere

Elon Musk anunță când va fi gata primul implant cerebral care va permite comunicarea directă între creierul uman și un computer.

Anunțul surprinzător despre primul proiect care permite comunicarea telepatică între oameni și computere

Excentricul miliardar susține că proiectul Neuralink, care presupune implantarea în creier a unui dispozitiv care permite comunicarea directă cu un computer, este menit să ajute persoanele cu dizabilități să comunice și să-și recâștige independența.

Pe termen lung însă, prin acest implant cerebral oamenii vor putea deveni mult mai inteligenți, astfel încât să nu fie depășiți de supercomputere.

Procedura pentru inserarea implantului în creier este simplă și lasă în urmă doar o cicatrice mică pe scalp, susține Musk.

Compania Neuralink, lansată de Elon Musk în 2016, produce fire flexibile, de zeci de ori mai subțiri ca un fir de păr, care pot fi implantate în creier fără riscuri.

Ele sunt conectate la electrozi și se fixează în anumite zone ale creierului, pentru a permite persoanelor paralizate să poată realiza anumite sarcini.

Scopul proiectului este, în prezent, acela de a ajuta bolnavii să se poată mișca din nou și să poată comunica prin intermediul unui computer.

Peste 25 de ani însă, Neuralink ar putea deveni altceva: prima companie care realizează o interfață creier-computer, permițând astfel o simbioză între oameni și inteligența artificială.

Primul implant va fi testat pe voluntari umani abia peste un an, precizează Musk. Dacă se va dovedi un succes și va începe să fie folosit pe scară largă, pe viitor oamenii vor putea să comunice direct, telepatic.

Ei nu vor mai avea nevoie de limbaj, pentru că vor fi conectați la o singură interfață cerebrală. Neuronii legați la computere vor deveni practic o extensie virtuală a unei persoane, conectată în cloud.